Emlak365’in haberine göre; konut kredisi kullanarak alınan evlerde vatandaşlar kurumlara yapılan ödemelerin dışında bankalara da bazı masraf ödemeleri yapıyorlar. Kredisiz ev alımlarında da belediyeler ve Tapu Genel Müdürlüğü’ne ödenen ücretler vatandaşların cebinden masraf kalemi olarak çıkıyor. Ancak tüm bu masraf ödemelerinde bazı özel durumlar var. Eğer vatandaşlar bu özel durumların içerisinde yer alıyorlarsa bu masrafları ödemiyorlar. Hatta ev almış ve daha önceden ödeme yapmış olanlar ise geri iade alıyorlar. Peki iade alınabilen masraf ödemeleri neler, geri nasıl alınır? İşte detaylar;
BİNLERCE TL TAPU HARCI 2022’DE İADE EDİLECEK
Vatandaşların ev alım aşamasında yapmış oldukları ödemelerin ilk sırasında tapu harcı geliyor. Genellikle alıcı tarafından ödenen tapu harcı ödemesi evin değerinin yüzde 4’ü tutarında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ödenir. 350.000 TL değerinde bir ev alacak bir vatandaş tapu harcının tamamını kendisi ödemesi durumunda kuruma 14.000 TL harç parası ödeyecek.
Tapu harcı ödemelerinde özel durum var. Eğer vatandaşların alacakları daireler kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalarda bulunuyorsa vatandaşlar harç ödemezler. Yani binlerce TL’lik tapu harcı masrafından kurtulursunuz.
Ödeyenler Nasıl Alacak?
Ev satın alan ve evin kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen bir bina olduğunu bilmeyen bu yüzden tapu harcı ödemesi yapan bir vatandaş geri iade alabilir. Yapılması gereken işlem ise, satın alınan evin kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen konutta olduğunu gösterir belge ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak. Kurum başvuruyu inceledikten sonra ödemeyi iade edecektir.
KONUT KREDİSİYLE EV ALANLAR DİKKAT! SİZİNDE İADE HAKKINIZ VAR!
Konut kredisi ile ev alanlar; daireyi alım sürecinde ödedikleri masrafların dışında bankalara da masraf ödemesi yapıyorlar. Bu ödemelerin başında olan ve iade hakkı bulunan ekspertiz ücreti bulunuyor. Ekspertiz ücreti ortalama 1.000 TL ile 1.400 TL olarak ödenir. Ödemeler bankaya yapılır. Ancak bankalar ekspertiz ücreti alırken ekspertiz çalışmasını yapan firma tarafından düzenlenen faturayı müşteriye vermek zorunda. Eğer firma adına müşteri için kesilen fatura verilmemişse müşteriler iade alırlar. Başvurular bankaya ardından tüketici hakem heyetine yapılır.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ BİLİNMİYOR
Emlak vergisi ödemelerinde de muafiyet durumu var. Emlak vergisi ödeyenler muaf olduklarını bilmeden ödeme yaparlarsa belediyelere başvuruda bulunabilir ve geri iade alabilirler. Emlak vergisi muafiyeti olan grup; Aylığı dışında geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler, vefat eden emekli, gazi, engelli yakınlarından brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf bulunuyor. Muafiyet için ücret, ticari, mesleki, işyeri, konut kira, faiz geliri olmaması gerekiyor. Eğer vatandaşlar belediyelere emlak vergisi ödemişlerse 5 yıl içinde iade başvurusunda bulunabilirler.
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.